Translate

Τρίτη 15 Μαρτίου 2016

Εικονοπαραμύθια χωρις κείμενο - Wordless picture books (συνέχεια...)



Η συνέχεια λοιπόν για τα εκονοπαραμύθια χωρίς κείμενο έφτασε! Αυτή τη φορά θα παρουσιάσω 7 απο τη συλλογή μου.Την πρώτη ανάρτηση  μπορείτε να βρείτε εδώ. Επίσης πολύ χρησιμες ιδέες για τον τρόπο που μπορουμε να τα δουλέψουμε μέσα στην τάξη υπάρχουν στο  my little bookcase.

  • Ο Μαέστρος (The Conductor) της Laetitia Devernay.

    Το συγκεκριμένο εικονοπαραμύθι χωρίς κείμενο, κατορθώνει μέσα απο την υπέροχη και απλή εικονογράφηση του να μας μεταφέρει σε μία ορχήστρα διαφορετική και να ακούσουμε τις μελωδίες της φύσης που παρουσιάζονται σε κάθε του σελίδα. Συγκεκριμένα ένας μαέστρος διευθύνει τα φύλλα απο ένα δέντρο τα οποία αμέσως μεταμορφώνονται σε πουλιά που δημιουργουν διαφορους σχηματισμούς στον αέρα ώσπου να επιστρέψουν πάλι στο δέντρο.


    •   Το σπίτι (Home) της Jeanie Baker.

      Σε αυτό το παραμύθι η πολύ προσεγμένη εικονογράφηση έχει γίνει με κολάζ και παρουσιάζει τις αλλαγές που επέρχονται με την πάροδο των χρόνων στη ζωή του κοριτσιού της ιστορίας,στο σπίτι της,στην αυλή της και σε όλη τη γειτονιά. Και όλα αυτά απλά κοιτώντας έξω απο το παράθυρο του δωματίου της. Μικρές λεςπτομέρειες και αλλαγές φανερώνουν το χρόνο που περνάει.


Στο βίντεο που ακολουθεί είναι η παρουσίαση ενός ακόμα παραμυθιού χωρίς λόγια της Baker με τον τίτλο Mirror (Ο Καθρέφτης). Επίσης αξιόλογο και ένα απο τα πιο γνωστά της βιβλία ανα τον κόσμο.

  • Ο Φακός ( Flashlight  ) της Lizi Boyd.

    Ο φακός είναι ένα βιβλίο που δείχνει στα παιδιά τι γίνεται έξω στο σκοτάδι .Με έναν φακό όλες οι απορίες θα λυθούν και η νύχτα δεν θα φαίνεται πια τόσο τρομακτική. Ο Φακός θα αποκαλύψει την μαγεία που υπάρχει στο σκοτάδι και απλά πρέπει να ψάξουμε για να βρούμε.

     
     
    •  Ενα δέντρο μια φορά ( Il était un arbre) της Emilie Vast.

      Σε αυτό το παραμύθι υπάρχει η παρουσία κειμένου όμως είναι ελάχιστη και οι εικόνες είναι το κυρίαρχο στοιχείο του βιβλίου .Η εικονογράφηση είναι σε αποχρώσεις του μαύρου και του γκρί με ελάχιστες πινελιές απο πορτοκαλί και πραγματεύεται την ζωή γύρω απο ένα δέντρο καθώς κυλούν οι εποχές.


    • Ένας ξένος στο δάσος ( A stranger in the woods) των
      Carl R. Sams, Jean Stoick.

      Το βραβευμένο αυτό βιβλίο έχει κείμενο στην αγγλική γλώσσα αλλά μπορεί πολύ εύκολα να χρησιμοποιηθεί και μόνο μέσα απο τις εικόνες του. Στην τάξη μου το έχω χρησιμοποιήσει και τα παιδιά είχαν ενθουσιαστει με την ιστορία που πραγματεύεται.Το συγκεκριμένο βιβλίο έχει πολλές ιδιαιτερότητες. Καταρχήν δεν προκειται για παραμύθι αλλα για μια αληθινή ιστορία, βεβαίως καλά οργανωμένη και σκηνοθετημένη απο δύο ερευνητές της άγριας ζωής και φύσης τον Carl και τη Jean με τη συμμετοχή των παιδιών τους .Επίσης η εικονογράφηση αποτελείται απο φωτογραφίες. Τα δύο παιδια λοιπόν έφτιαξαν εναν χιονάνθρωπο και επειτα κρύφτηκαν και παρατηρούσαν τις αντιδράσεις των ζώων στο χιονισμένο δάσος καθως αυτά δεν είχαν ξαναδεί ποτέ ενα τέτοιο παράξενο επισκέπτη.


      Για το τέλος άφησα τον αγαπημένο μου Ιάπωνα Εικονογράφο και Συγγραφέα Mitsumasa Anno. Τα βιβλία του συνήθως περιέχουν καθόλου ή ελάχιστο κείμενο και αφήνει πάντα την εικόνα να παρουσιάσει αυτό που θέλει. Η εικονογράφηση του είναι ιδιάιτερη με πολλά στοιχεία και λεπτομέρειες και συνήθως είναι δύσκολο τα βιβλία του να παρουσιαστούν σε μεγάλη ομάδα παιδιών.Είναι καλύτερα να δουλεύονται σε μικρές ομάδες για να έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα. Τις περισσότερες φορές χρησιμοποιεί μελάνι και νερομπογιές. Ο Anno έχει πάρει πολλά βραβεία και το 1984 τιμήθηκε με το βραβείο Άντερσεν για τη διαρκή συνεισφορά του στο παιδικό βιβλίο. Εχει ένα μοναδικό ταλέντο ωστε μέσα απο την εικονογράφηση των βιβλίων του να γίνεται με αβίαστο και πολλές φορές αστείο τρόπο η εισαγωγη στις επιστήμες ,τα μαθηματικά και τον πολιτισμό. Πλήρης η ενδιαφέρουσα βιογραφία του υπάρχει στην wikipedia. Δυστυχώς πολλά πλέον απο τα βιβλία του είναι δυσεύρετα σε Ευρώπη και Αμερική. Σε αυτή την ανάρτηση θα παρουσιάσω δύο βιβλία του που μπορούν εύκολα να δουλευτούν σε μια τάξη νηπιαγωγείου. Πρώτα όμως μια σύντομη παρουσίαση της δουλειάς του.


      •  Το ταξίδι του Άννο (Anno's journey) του Mitsumasa Anno.

        Το ταξίδι του Άννο είναι ένα βιβλίο που δημιουργήθηκε απο το προσωπικό του ταξίδι στην Ευρώπη τις εικόνες που κατέγραψε,τις εμπειρίες που είχε και τη ζωή των ανθρώπων της εποχής εκείνης. Ήρωας είναι ένας καβαλάρης που με το άλογο του  περιπλανιέται σε διάφορες πόλεις και χωριά. Σε κάθε σελίδα η εικονογράφηση είναι τοσο πλούσια και λεπτομερής που αποτελεί απο μόνη της μια ιστορία.Ο εντοπισμός του ήρωα δεν είναι πάντα εύκολός και οι πιο παρατηρητικοί μπορει να εντοπίσουν και γνωστους ήρωες κλασικών παιδικών παραμυθιών όπως η κοκινοσκουφίτσα,τα τριά γουρουνάκια κ.α.

         
        •  Το βιβλίο αρίθμησης του Άννο (Anno's counting book) του Mitsumasa Anno. 

          Σε αυτό το βιβλίο του Άννο παρουσιάζονται οι αριθμοί απο το 0 έως και το 12. Μεσα απο την πολύ όμορφη και βοηθητική εικονογράφηση τα παιδιά έχουν την ευκαιρία να μάθουν τα σύμβολά και την έννοια κάθε αριθμού.Σε κάθε σελίδα τα στοιχεία της εικονογράφησης είναι τόσα όσα και ο αριθμός που παρουσιάζεται και όσο προχωράνε οι σελίδες τόσο γίνεται και πιο ορατό οτι μαζί με τους αριθμούς που αλλάζουν αλλάζουν και οι εποχές και οι μήνες. 



           

          Η φαντασία είναι πιο σημαντική από τη γνώση. 

          Αλβέρτος Αϊνσταιν
















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου