Translate

Τετάρτη 4 Νοεμβρίου 2015

Τα σποράκια!

Ο Νοέμβρης μπήκε και μιας και μία απο τις ονομασίες του είναι Μεσοσπορίτης ηρθε η ώρα να μιλήσουμε και να ασχοληθούμε με τα σποράκια!Φέρανε λοιπόν τα παιδιά στην τάξη πολλά σποράκια και γέμισε η παρεούλα μας απο σακουλάκια.


Επειδή είμαστε ομως πολύ νοικοκύρηδες δεν τα αφήσαμε έτσι. Τα ταξινομήσαμε σε βαζάκια και τους βάλαμε ταμπελάκια με το όνομα τους.Όλα τα βαζάκια μπήκανε στο χάρτινο ράφι της κουζίνας μας και μάλιστα βάλαμε και σεμεδάκι!!!!
Υπέροχα τα ραφάκια μας,όμως για να σκεφτούμε λίγο.Πού τα βρήκαμε τα σποράκια;Οι απαντήσεις των παιδιών ήταν:
  • τα βρήκε η μαμά
  • στο ντουλάπι της κουζίνας
  • στο super market
  • στο χωράφι
  • στο σακουλάκι
Παρατηρήσαμε και επισημάναμε οτι όλες οι απαντήσεις εμπεριέχουν έναν άνθρωπο που τα μετακινεί.Αρχίσαμε να αναρωτιόμαστε,αλήθεια πώς ταξιδεύουν-μετακινούνται τα σποράκια αφου δεν έχουν πόδια;Μόνο οι άνθρωποι τα μεταφέρουν;Οι απαντήσεις αλλα και οι απορίες των παιδιών ήταν πολλές.Αφού ακούστηκαν όλες οι σκέψεις,τους παρουσιάστηκαν οι παρακάτω καρτέλες μπερδεμένες, τις οποίες ταξινόμησαν στην κατάλληλη κατηγορία και κατόπιν συζητήσαμε με βάση αυτές αλλα και τις εμπειρίες μας.





 Εννοείτε η έκρηξη ήταν ο πιο ενδιαφέρον τρόπος μετακίνησης σπόρων και το κλίμα που επικράτησε για λίγο ήταν εκρηκτικό...έγιναν σποράκια που εκτοξεύονται απο την θέση τους!!!
Αρχίζουν και αποκτούν μεγάλο ενδιαφέρον αυτά τα σποράκια για να τα δούμε λιγο πιο προσεκτικά, λιγο απο πιο κοντά...


Τι να κρύβει άραγε μέσα του ένα σποράκι;Ας σκεφτούμε και ας αποτυπώσουμε στο χαρτί τις ιδέες μας...




Για να ανοίξουμε ομως ένα να δούμε τι υπάρχει πραγματικά μεσα.
Ας παρατηρήσουμε και τον πίνακα αναφοράς.
Τώρα που γίναμε μικροί επιστήμονες και μαθαμε το μυστικό του σπόρου ας το αποτυπώσουμε στο χαρτί,δίπλα σε αυτό που νομίζαμε,γιατι τώρα είδαμε και ξέρουμε!





Και κάπου εδώ ήρθε η ώρα να τους φυτέψουμε επιτέλους....ή μηπως όχι ακόμα.Για να δούμε πρώτα, ξέρουμε τι χρειάζεται ένας σπόρος για να μεγαλώσει και να γίνει φυτό;Εύκολο αυτό.Βεβαίως και ξέρουμε.Τι μικροί επιστήμονες είμαστε εμέις!Και μπορούμε και να τα γράψουμε και να τα σχεδιάσουμε κιόλας.
Να πάμε τώρα να φυτέψουμε τα σποράκια μας;Τί!!!!Έχουμε και κάτι ακόμα;

      

(Animation βασισμένο στο βιβλίο του Eric Carle-The tiny seed -στα ελληνικά κυκλοφορεί με τον τίτλο "Το σποράκι ταξιδεύει")
Πολύ όμορφο βίντεο που το συζητήσαμε αρκετά.
Όμως τώρα αν δεν πάμε να φυτέψουμε θα γίνει μεγάλη έκρηξη.....Πάμε λοιπόν να φυτέψουμε έξω στην αυλή μιας και η μέρα είναι ηλιόλουστη!


Και επιτέλους φυτέψαμε τα σποράκια μας και τώρα θα τα φροντίζουμε και θα περιμένουμε να αναπτυχθούν παρατηρώντας και καταγράφωντας την εξέλιξη τους.
ΟΥΦ!Απόψε αντι για προβατάκια θα μετράμε σποράκια!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου