Translate

Τρίτη 12 Μαΐου 2015

Εικονοπαραμύθια χωρίς κείμενο! Wordless picture books

Τα εικονοπαραμύθια χωρίς κείμενο (wordless picture books) είναι παραμύθια που ότι θέλουν να πουν το λένε εξολοκλήρου μέσα από τις εικόνες τους κι όχι από το κείμενο, το οποίο συνήθως απουσιάζει τελείως ή είναι ελάχιστο.
Τα παραμύθια αυτά, αν και δεν χρησιμοποιούνται συχνά,ούτε στο νηπιαγωγείο,ούτε στο σπίτι, ωστόσο είναι ένα σπουδαία βοηθητικό εργαλείο για την κατάκτηση τόσο του προφορικού, όσο και του γραπτού λόγου.


Συγκεκριμένα, δημιουργούν περισσότερες ευκαιρίες για συζήτηση,για χρήση νέου και πιο πλούσιου λεξιλογίου,για ανάπτυξη της αφηγηματικής ικανότητας και για παραγωγή γραπτού λόγου.
Επίσης, με την χρήση τους, γίνεται αντιληπτό από τα παιδιά ότι δεν υπάρχει 'σωστός' ή  'λάθος' τρόπος για να διαβάσουμε αυτού του είδους τα βιβλία.Ένα από τα σημαντικότερα προτερήματα τους είναι ότι κάθε παιδί μπορεί να δημιουργήσει την δική του ιστορία (ή ιστορίες) από τις ίδιες εικόνες.
Ακόμη, ενθαρρύνουν τα παιδιά να χρησιμοποιούν την σκέψη,την δημιουργικότητα και την φαντασία τους αλλά και να προσπαθήσουν να αποτυπώσουν μέσο του γραπτού λόγου, αυτό που αντιλαμβάνονται ότι δείχνουν οι εικόνες.
Γενικά τα εικονοπαραμύθια χωρίς κείμενο, βοηθούν στην κατάκτηση δεξιοτήτων του γραμματισμού μέσα από μια ευχάριστη,χαλαρή και παιγνιώδη διαδικασία.
Σήμερα θα δούμε 9 από τα πιο αγαπημένα μου άλλα και χρήσιμα και ενδιαφέροντα πιστεύω, εικονοπαραμύθια χωρίς κείμενο, που ανακάλυψα την περίοδο που βρισκόμουν στον Καναδά.Σε επόμενη ανάρτηση θα παρουσιάσω και άλλα, εξίσου ενδιαφέροντα Για όποιον ενδιαφέρεται μπορεί να τα προμηθευτεί και μέσω του διαδικτύου.

  • Το λιοντάρι και το ποντίκι (The lion and the mouse) του Jerry Pinkney

          Πρόκειται για τον γνωστό σε όλους μας μύθο του Αισώπου "Το λιοντάρι και το       ποντίκι" μέσα όμως από μια μοναδικά ζωντανή και εκφραστική εικονογράφηση που μιλάει από μόνη της χωρίς να χρειάζεται την παρουσία κειμένου. Το βιβλίο αυτό είναι όχι άδικα, πολυβραβευμένο όπως και άλλα του ίδιου εικονογράφου.








          
 Ο Κλόουν είναι ένα βιβλίο ενός ακόμα πολυβραβευμένου εικονογράφου που μέσα από την φαινομενικά απλή εικονογράφηση του, καθώς χρησιμοποιεί μολύβι και νερομπογιές,ζωντανεύει μια συγκινητική ιστορία. Ο Κλόουν μαζί με άλλα κουκλάκια βρίσκεται πεταμένος στα σκουπίδια και από εκείνη την στιγμή ξεκινάει ο αγώνας και οι περιπέτειες του, με σκοπό να βρει ξανά  'ένα σπίτι και μία αγκαλιά τόσο για τον εαυτό του όσο και για τους φίλους του.






  • Το κόκκινο βιβλίο (The red book) της Barbara Lehman 

           Το κόκκινο βιβλίο είναι ένα επίσης βραβευμένο βιβλίο για την πολύ όμορφη εικονογράφηση του.Μέσα από τις υπέροχες εικόνες της Μπάρμπαρα Λίμαν, βλέπουμε πώς η τυχαία εύρεση  ενός βιβλίου από ένα κοριτσάκι μπορεί να οδηγήσει σε ένα μαγευτικό ταξίδι σε ένα άγνωστο  κόσμο και σε έναν φίλο που δεν γνώριζε.Ουσιαστικά παρουσιάζει τις δυνατότητες που παρουσιάζονται κάθε φορά που ανοίγουμε ένα βιβλίο.







         Σε αυτό το το βιβλίο,η διεθνούς φήμης καλλιτέχνης Suzy Lee, απεικονίζει την ιστορία μιας  ημέρας ενός μικρού κοριτσιού στην παραλία. Μια εκπληκτικά απλή εικονογράφηση με μόλις δύο αποχρώσεις που όμως δημιουργούν μια ζωντανή ιστορία γεμάτη χαρά και γέλιο.








  • Ο Κύκλος της  φιλίας (A Circle of friends) του Giora Carmi

       Σε αυτή την υπέροχη και βαθυστόχαστη ιστορία ένα αγόρι μοιράζεται με έναν άστεγο το κολατσιό του και από το σημείο εκείνο ξεκινάει ένας κύκλος αλληλοπροσφοράς και καλής θέλησης.Μια συγκινητική ιστορία που δείχνει την δύναμη και την επίδραση μιας καλής χειρονομίας.Χωρίς καθόλου κείμενο αλλά με μια όμορφη και λιτή εικονογράφηση  "μιλάει" για την προσφορά,την βοήθεια και την φροντίδα.



          Στο πολύ γνωστό αυτό βιβλίο, ο χιονάνθρωπος που έφτιαξε ένα παιδί ζωντανεύει την παραμονή των Χριστουγέννων και ξεκινάνε μαζί για ένα ταξίδι μέσα στη νύχτα. Μια φανταστική ιστορία που κάθε παιδί θα ήθελε να ζήσει.







  • Ένα αγόρι,ένας σκύλος,ένας βάτραχος κι ένας φίλος ( A Boy,a Dog, a Frog, and a Friend) του Mercer Mayer

          Το βιβλίο αυτό που αποτελεί ένα από τα πολλά της σειράς, είναι η περιπέτεια ενός αγοριού και του σκύλου του που ψαρεύουν κι εκεί σταδιακά συναντούν πρώτα έναν βάτραχο κι έπειτα μια χελώνα. Η ιστορία εξελίσσεται μέσα απο μια απλή και απαλή ασπρόμαυρη  εικονογράφηση. Αυτή η μονοχρωματική σχεδίαση δίνει μια διαχρονική ρετρό αίσθηση .







  • Η Κουκουβάγια και το σκουληκάκι( Owly & Wormy,Friends all aflutter) του Andy Runton


        Η κουκουβάγια και το σκουληκάκι θέλοντας να αποκτήσουν πεταλούδες αγοράζουν ένα φυτό,ελπίζοντας να τις προσελκύσουν. Αντί να εμφανιστούν όμως πεταλούδες,εμφανίζονται κάτι πράσινα σκουληκάκια που τους τρώνε τα φύλλα. Ποιοι είναι αυτοί οι απρόσκλητοι επισκέπτες και γιατί ήρθαν; Θα έρθουν τελικά οι πεταλούδες που τόσο περιμένουν οι δύο φίλοι;Μια υπέροχη ιστορία χωρίς λόγια με μια χαρούμενη και γεμάτη χρώματα εικονογράφηση που παρουσιάζει με αστείο αλλά συνάμα και συγκινητικό τρόπο τον κύκλο ζωής της πεταλούδας.

        







        Σε αυτό το επίσης βραβευμένο βιβλίο,παρακολουθούμε το πρωινό ξύπνημα ενός κοριτσιού και των γονιών του, καθώς και την ρουτίνα που ακολουθούν κατά την πρωινή προετοιμασία τους, ως την ώρα που τελικά φεύγουν από το σπίτι τους.Το κοριτσάκι για το σχολείο του και οι γονείς για την δουλειά τους. Μια ιστορία πολύ προσιτή και γνώριμη στα παιδιά που μπορούν να συγκρίνουν και να μιλήσουν για την προσωπική τους ρουτίνα. 





Μια εικόνα αξίζει όσο χίλιες λέξεις. (Κινέζικη παροιμία)

4 σχόλια:

  1. Hello from Spain: are some very interesting and instructive activities. I can imagine that the students enjoyed themselves. We keep in touch

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Thank you Marta!!!Kids really enjoy interesting activities that gives them space to think and act on their own!

      Διαγραφή
  2. Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα αν και με μεγάλη καθυστέρηση αλλά απείχα απο το blog για μεγάλο διάστημα. Εγώ το έχω προμηθευτεί μέσω AMAZON.

      Διαγραφή